En sak som slår mig är att överdriven tro på vetenskap historiskt sett både har påverkat i positiv riktning, och även i katastrofalt negativ riktning. Det bästa vore att inte haussa upp teorier. Inse att alla vetenskapliga rön över tid kommer att falsifieras, ingå i en uppdaterad helhet. (Det ligger i forskningens natur).
Exempel – marxismen ansågs länge som vetenskaplig.
I Norden inspirerade den (i en tämligen ”homeopatisk dos”) till en reformistisk gren – sociala reformer (semestrar, 8 timmars arbetsdag, pensioner, sjukförsäkring ), arbetarnas bildningsförbund, arbetarförfattarna osv.
En liknande, godartad parallell är den TIDIGA feminismen, vars sociala studier inspirerade till kvinnlig rösträtt, daghemsreformer, föräldraledighet, lika lön för lika arbete med mera.
(Man måste också påpeka att den kristna tron under lång tid lett till humana reformer, speciellt när det gäller själva uppkomsten av sjukhus, fattigvård, på senare tid alkoholistvård.)
Samtidigt gav marxism som auktoritativ ”vetenskap” i Sovjet, Kina upphov till rekordsnabb industrialisering men också till angiveri, utbrett slavarbete, avrättningar, terror mot befolkningen.
Ett annat exempel:
Den tidiga övertron på (och vantolkningen av) DARWINISMEN utvecklades till ett konsensus för rasläror, ”arvshygien” – som bidrog till uppkomsten av nationalsocialismens slavarbete, krigshandlingar, dödsläger.
I nutiden, när evolutionsforskningen blivit empirisk o bekräftats av genetik, DNA-forskning med mera, utövar den ett kritiskt inflytande – genom att demontera pseudo-vetenskap (som Tredje Vågen Feminism, postmodernism, marxism).
Vad jag menar är att vetenskap och stark tro På Vetenskaplig teori är två skiljda, komplicerade fenomen, som har olika (ibland motsatt) historiskt inflytande.
Det står alltid strid om vetenskapliga teorier, liksom också om politiskt konsensus angående dessa teorier.
Först i eftervärlden kan man se vad som var övertro,
vad som (trots allt) fungerade och hade en allmänt god verkan,
och vad som ledde till katastrofer..
Jag fortsätter att studera feminism, marxism, konservatism, ekologi – med tvivel som fokus.
(Det känns alltid i nuet som, ”mitt i stridens rök och damm!”.
Den medvetna osäkerheten är vår vän – av retoriska skäl måste vi, trots det, eftersträva en viss enkelhet.)
Stöd gärna mitt projekt, via Paypal Me /Gunnar T
SWISH 070-7597006
Kommentera