(Efter studier av The Origin of Capitalism, av Ellen Meiksins Wood
På inrådan av Steven C )
Problemet med att ”krossa kapitalismen” för att nå jämlikhet, är att en viss form av organisering och förädling av mänskligt arbete alltid, under alla omständigheter äger rum. (Det är synonymt med utveckling, effektivisering).
Det betyder alltså att en viss form av hierarki eller befälsordning inte kan undvikas. Produktionen i ett samhälle kan omöjligt genomföras via ideliga omröstningar, eller genom att alla gör allting.
Vad som förvånar är att den marxistiska författaren inte ställer den konkreta frågan hur organiseringen faktiskt har genomförts i de olika länder som har tillämpat revolutionära respektive reformistiska, socialistiska principer. Det finns trots allt en praktik på 100 år som skulle kunna undersökas.
Istället får vi i denna bok en i och för sig mycket lärd genomgång av hur idéerna kring ägande och arbete har utvecklats från antiken till nutid.
Suggestionen av boken blir att ”kapitalismen” fortfarande måste anses som tvingande, orättvis, och måste avskaffas: hur det hela ska gå till i praktiken framstår dock som ovisst.
Sättet att närma sig verkligheten påminner om teologi såtillvida som att en (detaljerat) beskriven, allmän företeelse, en dödssynd, ”girighet” (som medför skada) måste avskaffas – men hur det ska ske lämnas till avgörande på den Yttersta Dagen.
Om marxismen vore vetenskap skulle den i samtiden ta upp ett systematiskt studium av vilka förutsägelser gjordes av marxister i dåtid.
Och förstås, i vilken mån resultaten sammanfaller med eller motsägs av de erfarenheter som står att finna i de socialistiska samhällena (Sovjetunionen, Kina, Östeuropa, Kuba, Vietnam, även Skandinavien)..
SWISH 070-7597006
Kommentera