För en uppblomstring av humanismen…
(som motvikt till den starka nyliberala, konservativa trenden…)
Här presenteras idéerna, via Youtube Pod..
(en ”tegelsten” på över 500 sidor)
Lent säger (om jag komprimerar) att det mest grundläggande hos mänskligheten är instinkten att urskilja mönster i en kaotisk verklighet.
Man ser det tex hos små barn, när de först hör föräldrarnas språkljud o så småningom urskiljer meningar, betydelser.
Tidigt kan de skilja ut det språk föräldrarna använder, och reagerar inte lika mycket på främmande språk.
Vad han lägger fram är en kulturhistorisk undersökning över mänsklighetens olika försök att hitta mönster och betydelser i allt ”det okända” hon befinner sig i.
Till exempel drar han fram att ursprungsfolkens myter som visar att vårt släkte (jägare samlare-stadiet) tidigt uppfattade sig som i ett nära förhållande till naturen, till bytesdjur, naturkrafter.
Och att de eftersträvade att befinna sig i en harmonisk relation till denna natur, som de levde genom.
Sen utvecklas dessa tidiga versioner så småningom till alltmer avancerade religiösa, filosofiska föreställningar av den typ vi har idag. Bland annat den kristna metaforen, att naturen är något otyglat, syndigt som ska erövras och förädlas av den kristna människan.
Varje ny generation föds in i ”instinktivt härledda” mönster, och tvingas förstås ta mycket för givet. En hel del är felaktigt, missförstånd, fördomar, övertro osv.
När en kultur instinktivt skapar ett mönster, görs ett urval av detaljer, de ramas in av tidigare berättelser – på liknande sätt utesluts av nödvändighet en massa detaljer.
Jeremy Lent menar också att vi, i den moderna kulturens uppfattning av evolutionen, lägger för stor tonvikt på den själviska kampen för tillvaron, att det också existerar samverkan / samarbete om man så vill, i naturen. (Evolutionsteorin i sin vulgariserade version betonar främst själviskheten). Organismerna tenderar att uppfattas som, och reduceras till ”maskiner” (Jfr Richard Dawkins, Den Blinde Urmakaren).
Kulturella mönster som bygger på reduktionistisk analys har dock resulterat i teknologi som gett upphov till epokgörande framsteg. Den industriella revolutionen. Informationsåldern.
Problem uppstår för moderna samhällen när man i dem fokuserar helt på och ”religiöst tror på” den reduktionistiska bilden.
Vi behöver , enligt Jeremy Lent, hålla i minnet och fokusera på den enorma komplexitet som världen och livet tycks bestå av. ”Naturen som våra Föräldrar” – en metafor som karaktäriserade jägare/samlar kulturer.
Som alternativ betonar han den flytande interaktivitet, det samspel mellan delar, organismer som alltmer studeras inom ekologin.
Vad jag själv uppskattar i Lents framställning är att han avvisar tanken att det främst är det egoistiska vinstintresset som driver fram mänsklighetens utveckling.
Tex drar han fram hur länge slaveriet ansågs som normalt, och nödvändigt för affärerna.
Oppositionen mot detta kom från enstaka individers vars känslor och tankar motsatte sig det dominerande tänkesättet.
Alltså, kan man säga att en av Jeremy Lents poänger är att han vill framhäva intelligens och kunskap (i djupare mening) är de avgörande ingredienser som humaniserar, civiliserar mänskligheten.
Jag har nu läst hela hans bok – finner att den delvis formar sig till en ”grön” kritik av kapitalismen.
Bitvis också en filosofisk vision, som bygger på ett stort spektrum av nya kunskaper inom biologi, religionshistoria, lingvistik, filosofi med mera.
SWISH 070-7597006
Här, citat från Wikipedia, om boken (Google översättning)
I sin bok utför Jeremy Lent vad han kallar en ”arkeologisk undersökningar av människans föteställningsvärld”, med hjälp av ”fynd” från kognitiv vetenskap och systemteori för att avtäcka o framhäva de existerande skikten av värderingar som formar våra kulturella normer. Tvärsemot den allmänna uppfattningen om hur religionerna påverkat, visar The Patterning Instinct hur medeltida kristen rationalism fungerade som en inkubator för utvecklingen av vetenskapligt tänkande, vilket i sin tur kom att utgöra grunden för den moderna föreställningen om ”erövring av naturen”.
När det gäller att bedöma hållbarhetskrisen, argumenterar Lent att den är kulturellt driven: en produkt av speciella mönster som mycket väl kan omformas.
Boken avslutas genom skissering av olika, möjliga scenarier beträffande mänsklighetens framtid. Lent förutser en kommande kamp mellan två kontrasterande tänkesätt: å ena sidan en teknologisk värld förstärkt av artificiell intelligens. Det andra synsättet baserar sig på en hållbar framtid som skapas genom inbördes samband mellan människor och den naturliga världen. ]
Patterning Instinct innehåller ett förord av Fritjof Capra. Före publiceringen fick boken lysande kritik från berömdheter som Paul Ehrlich, Thom Hartmann, Rick Hanson, J. R. McNeill och Jonathon Porritt.
Guardian journalist George Monbiot har kallat den för ”Det djupaste, mest vittomfattande verk jag stött på.” Boken fick ett Silver Award från Nautilus Book Awards i april 2018 i kategorin Socialvetenskap och utbildning.
GillaGilla